Lezing

Op zondag 14 april, om 11:00 is Groede Literair te gast bij familie D’Hont op de Catshoeve in Groede voor een lezing van Joyce Pijnenburg, u bent van harte welkom!
Coomans en Cats:
feminisme en seksisme in de Zeeuwse zeventiende eeuw

Zou het kunnen dat een Zeeuwse dichteres de eerste Nederlandstalige,feministische publicatie schreef? Joyce Pijnenburg denkt van wel. Het “Wapenschild, opgedragen aan alle eerlijke jongemannen” van de Middelburgse Johanna Coomans is een satire met een heel specifiek onderwerp van spot: de seksistische pen van haar beroemde collegadichter Jacob Cats. Dit “Wapenschild”, begeleid door een bijzonder provocerende embleemplaat, verscheen in 1623 als openingsgedicht van de dichtersbundel Zeeuschenachtegael.

Hoe kan het dat het sterke, feministische geluid van Johanna Coomans niet eerder werd opgemerkt en bestudeerd? In deze editie van Groede Literair neemt Joyce Pijnenburg ons mee in de scherpe en dubbelzinnige beeldtalen van zowel Coomans als Cats. Het “Wapenschild” van Johanna Coomans plaatst ze in een wijdverbreide feministische traditie, die al in 1399 was begonnen door de Frans-Italiaanse schrijfster Christine de Pizan.

Deze matinee rond Coomans, Cats en feminisme vindt plaats op een passende plek: de Catshoeve, het voormalige Groese buitenverblijf van Jacob Cats. Bezoekers krijgen een exemplaar mee van Joyce’ hertalingen van de “Wapenschilden” van Coomans en Cats, inclusief de embleemplaten.

Joyce Pijnenburg is historicus van filosofie en religie, en organisator van culturele programma’s. In 2021 verscheen van haar hand Pen, bed en habijt: een bundel vertalingen van en inleidingen bij de drie vroegmoderne, feministische filosofes. Ze werkt aan een proefschrift over de zestiende-eeuwse vrijdenker Giordano Bruno. Als programmamaker zet Joyce zich sinds 2021 in voor het Zeeuwse schrijversplatform De Baaierd. Deze middag wordt begeleid door tekstschrijver en redacteur gespecialiseerd in wetenschap en religie, Jelske Struik.
 
Zondag 14 april om 11:00.
Noordweg 1, Groede
Entree per persoon €10,-

Er wordt voorzien in koffie en thee met gebakken lekkers
Reserveren via groedeliterair@gmail.com
www.groedeliterair.nl 

Delen met geïnteresseerden wordt gewaardeerd
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.