Lezing over Jacob Cats – 44

Op donderdag 2 februari 2017 houdt de heer Jaap Clement om 19.30 uur in de aula van het Zwincollege in Oostburg, ingang Baljuw Veltersweg, een lezing over Jacob Cats getiteld: Zinnige beelden, beelden met een zin.

Jacob Cats (1577-1660) moet een druk leven gehad hebben. Hij was jurist, advocaat, grootgrondbezitter (waarvan veel in Zeeuws-Vlaanderen) en staatsman.
Daarnaast vond hij ook tijd om te schrijven en te dichten. Zijn gedichten waren vaak bedoeld als eenvoudige en humoristische levenslessen. Zijn werken waren in de zeventiende eeuw buitengewoon populair en prijkten vaak naast de Statenbijbel.
Jacob Cats sloot aan bij een gewild genre, het emblemataboek: een boek met op iedere pagina een motto, een bijbehorende afbeelding en een tekst, veelal op rijm.
Zijn beroemde emblemataboek Sinne- en minnebeelden is een prachtig voorbeeld en bevat illustraties in de vorm van gravures van de kunstenaar Adriaen van de Venne. die lange tijd in Middelburg woonde.
De lezing op deze avond gaat over Jacob Cats en zijn levenslessen, maar ook over de zogenaamde emblemataboeken. Deze boeken blijken een grote inspiratiebron geweest te zijn voor de schilders uit de zeventiende eeuw, waarvan Jan Steen niet de minste is. Zinnen bij beelden, praatjes bij plaatjes.

Dit bericht is geplaatst in Lezingen. Bookmark de permalink.