Een foto uit vervlogen dagen – 49

André R. Bauwens

Op de foto van de schaatsende dames in het vorige nummer van Tijd|Schrift ontving ik een reactie van F. Thomaes uit Hoofdplaat. Hij schreef: “Zonder enige twijfel is dit op de kreek bij Roelse (thans Oostlangweg 121)”. Op de andere foto werd niet gereageerd. Jammer.

De heer J. Schijve uit Retranchement schreef: “Bij het opruimen kwam ik een oud document over de landbouwvereniging Ceres tegen. Ceres had o.a. een circulerende lees-portefeuille met een drietal maandbladen. Mijn moeder [Adriana Risseeuw] haalde daar allerlei informatie uit, ook over wat de gezondheid van kinderen betrof. Mijn oudere broer Sam en ik kregen daardoor gezonde dingen te eten, die wij niet lekker vonden. Waaronder iedere dag karnemelkse pap, wat nog wel te verteren was. Maar op tomaten waren wij niet zo gebrand.

Microsoft Word - 13 Mams op Landbouwhuishoudschool.doc

Mijn moeder heeft voor de oorlog ook cursussen gegeven onder de vlag van Ceres. Mij is niet bekend wat het onderwerp van die cursussen was, maar ongetwijfeld ook over opvoeding en gezondheid.

Microsoft Word - 13 Mams op Landbouwhuishoudschool.doc

Van 1943 tot 1961 gaf mijn moeder, in het bezit van een hoofdakte onderwijzer, les aan de Landbouwhuishoudschool in Schoondijke, ook bekend als de spinazie-academie. Haar opdracht was rekenen, taal, geschiedenis en aardrijkskunde. Maar wat zij onderwees was gericht op gezondheidsaspecten, een huishoudboekje, een brief aan een instantie, en nog meer nuttige dingen. Er is veel over te vertellen. Het was soms ook wel komisch. De leiding van de school, een bekende boerenvrouw, vond het allemaal uitstekend.   

Microsoft Word - 13 Mams op Landbouwhuishoudschool.doc

Bijgesloten nog een foto van mijn moeder met leerlingen. Zij was een boerendochter, maar wel de tweede dochter van mijn opa en opoe. De oudste dochter wordt meid voor de moeder, zoals ook de oudste zoonde eerste knecht bij zijn vader wordt. De nog volgende drie kinderen moesten maar zien wat zij wilden worden.”

Herkent u leerlingen op de foto’s en beschikt u over meer verhalen over Ceres of over de Landbouwhuishoudschool in Schoondijke dan ontvang ik graag uw reacties. Overigens wordt mevrouw Schijve in het boek Verloren Scholen, Aardenburg, 2007, op p. 101 lerares Engels genoemd, “die was wel streng, dus moesten er dikwijls meisjes nablijven.”

Behalve de foto van de heer Schijve ontving ik ook een foto van ons bestuurslid
I. Claeijs-Remijn. De foto werd genomen op zondag 12 mei 1940, Eerste Pinksterdag. Het toont vijf kinderen op een neergekomen Duits toestel. Het Duitse vliegtuig was in akkerland van de familie Hermans in de Waterhoek onder Sluis beland. De meisjes zijn links Mathilda Hermans en rechts haar zusje Annie Hermans, maar wie zijn de drie jongens? En weet iemand wanneer en hoe het Duitse toestel daar terecht is gekomen?

14 IMG_20171203_0002

Uw reacties graag aan: A. Bauwens, Hanzestraat 1, 4527 GH Aardenburg, tel.: 0117 492503, e-mail: bauwensar@zeelandnet.nl Elke bijdrage is welkom.

Dit bericht is geplaatst in Oproepen. Bookmark de permalink.