Praten over ondergoed – 43

Op donderdag 1 december 2016 verzorgt dr. Chantal Bisschop om 20.00 uur in de Rabozaal van het Ledeltheater aan het Ledelplein in Oostburg een lezing met als titel: ‘Praten over ondergoed.’ 

Chantal Bisschop (1984) groeide op in Sijsele en omgeving. Ze studeerde moderne geschiedenis aan de KU Leuven en de Université François Rabelais in Tours. Ze maakte een thesis over ondergoed, een geschiedenis van betekenisgevende praktijken in Vlaanderen, 1930-2006. De scriptie handelt, in tien interviews met drie generaties Vlaamse vrouwen, over de betekenis van het kopen, dragen en wassen van korsetten, beha’s en strings. Van alle kleding wordt ondergoed het dichtst op het lichaam gedragen en dus het meest persoonlijk ervaren. Maar het is ook heel banaal en iets niet-taligs. “Je beleeft het zo onbewust dat het moeilijk onder woorden te brengen is,” vertelt Bisschop. “Vooral de oudere vrouwen praten niet zo makkelijk over de intiemere praktijken rond hun ondergoed. Bij hen speelt het katholieke geloof ook een grote rol in de lichaamsbeleving en wilden ze hun ontluikende lichaamsvormen het liefst bedekken.” Volgens Bisschop is ondergoed, in deze tijd van massamedia, voor jonge vrouwen juist iets wat je mag laten zien en een belangrijk onderdeel van hun identiteit. De gewijzigde omgang met ondergoed laat zien hoe vrouwen vandaag heel anders omgaan met hun lichaam, seksualiteit en identiteit.

Chantal Bisschop ontving voor haar thesis de Johanna Naber scriptieprijs, vernoemd naar de negentiende-eeuwse Johanna Naber, zelf historica en voorvechtster van vrouwenrechten. In 2012 promoveerde ze tot doctor in de geschiedenis aan de KU Leuven met het proefschrift “Als landbouw en platteland niet meer samenvallen”, De Landelijke Gilden, Vlaanderen, 1950-1990.

Dit bericht is geplaatst in Lezingen. Bookmark de permalink.