Hans Sakkers over de Slag om de Schelde

Op 19 maart 2020 vertelt Hans Sakkers om 20.00 uur in de aula van het Zwincollege in Oostburg, ingang Baljuwveltersweg, het verhaal van de Slag om de Schelde.

Vanaf begin september 1944 konden de geallieerden over de haven van Antwerpen beschikken. Maar zolang het Duitse leger de toegang tot de haven blokkeerde, hadden de geallieerden er niets aan. Het 1ste Canadese leger kreeg opdracht de Duitsers uit de Scheldemonding te verdrijven. In het najaar van 1944 werden West-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren het toneel van een bittere strijd, die op 8 november 1944 werd beslecht met de Duitse capitulatie van Walcheren.

De gevolgen van het oorlogsgeweld waren desastreus. Er waren ruim 5.000 doden te betreuren, er vielen duizenden gewonden en hele dorpen en stadjes werden weggevaagd. Niet voor niets beschouwen de Canadezen nog steeds de Slag om de Schelde als de meest bloedige van hun veldtocht in West-Europa.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Lezingen. Bookmark de permalink.