Lezing Cor Heijkoop

Op donderdag 20 februari 2020 verzorgt Cor Heijkoop om 20.00 uur in de aula van het Zwincollege in Oostburg, ingang Baljuwveltersweg, een lezing over de konvooivaart op Antwerpen tijdens de laatste zes maanden van de Tweede Wereldoorlog.Op 4 september 1944 viel Antwerpen nagenoeg ongeschonden in geallieerde handen en op 8 november was Walcheren bevrijd. De operatie Market Garden, de slag om Arnhem, was door de verbondenen verloren en het front stokte. Noord-Nederland zuchtte nog onder het Duitse juk en wachtte een zware winter, die bekend is geworden als de hongerwinter van 1944-’45. In het bevrijde zuiden en met name in het Scheldegebied ging de oorlog echter gewoon door, op het water en in de lucht. De Duitsers probeerden met alle mogelijke middelen de konvooivaart op de belangrijke haven Antwerpen te hinderen. Het belang van Antwerpen was zowel door de geallieerden als door de Duitsers al vroeg in de oorlog onderkend. In feite was de laatste grote Duitse tegenaanval, het Ardennenoffensief, bedoeld om Antwerpen weer in handen te krijgen. De aanvallen op konvooischepen waren veelvuldig en heftig en de terreurbombardementen met de Vergeltungswaffen V1 en V2 op de havenstad staan bij menigeen in het geheugen gegrift.

In de zes maanden na de bevrijding van de Scheldemond vielen er aan beide zijden nog talloze slachtoffers, zowel bij de militairen als onder de burgerbevolking. Aan deze periode is tot op heden weinig aandacht besteed. Het zuiden van Nederland en België was immers al bevrijd. In deze lezing wordt dieper ingegaan op een heftige episode van een oorlog die eigenlijk al voorbij was.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Lezingen. Bookmark de permalink.