Lezing Ronald Buijsse

Lezingen

Op donderdag 6 februari 2020 vertelt Ronald Buijsse om 20.00 uur in het Mauritshof te IJzendijke,  het door hem te boek gestelde verhaal van Schorersgraf en het ontstaan van de omliggende polders.Ooit lag in dit gebied Oud-IJzendijke, landde er een leger van 30.000 man en voeren er ruim 350 jaar lang schepen. Maar de zee zette er ook klei af, waarna inpolderingen plaatsvonden. In die polders hebben vervolgens vele generaties het land bewerkt en konden families er een bestaan opbouwen. Ook ontstonden er soms verrassende verbindingen, naar mensen in Vlaanderen en Walcheren, maar ook naar Zuid- en Noord-Amerika. Een centrale rol was weggelegd voor Willem Schorer, wiens familie al sinds 1619 verbonden was met West-Zeeuws-Vlaanderen. Vanaf 1740 zette hij zich als jurist en landeigenaar in voor deze streek. Met nog meer inpolderingen als resultaat. De geschiedenis van Schorersgraf is een schets van de geschiedenis van Vlaanderen en Zeeland, die gepaard ging met ambities, strijd en innovaties en die aangevuld kan worden met boeiende verhalen en beelden over de aan deze locatie verbonden gebeurtenissen en mensen.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Lezingen. Bookmark de permalink.