Vers van de pers: Handel en wandel Franciscus Carpreau – 51

Johannes Franciscus Carpreau
Op vrijdag 7 september ontving burgemeester Marga Vermue, het eerste exemplaar van De handel en wandel van Johannes Franciscus Carpreau (1797-1849). Samensteller van de publicatie is Rinus Willemsen. Carpreau was deurwaarder in IJzendijke, maar het boek gaat voornamelijk over zijn rentmeesterschap van de Gentse landeigenaar Lacombe.

In het brievenboek van 400 bladzijden geeft Carpreau een gedetailleerd beeld van het dagelijkse leven in onze streek. Ter sprake komen onder andere de prijzen van de landbouwprodukten, de ambachtslieden en de omstandigheden waaronder de landarbeiders werkten. Ook de periode van de Belgische Opstand (1830-1839) en de dreiging van een Belgische invasie worden uitgebreid beschreven, want Carpreau was een scherp waarnemer.

Het boek is een prachtig tijdsdocument voor iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van zijn voorouders; een echte aanrader. Het heeft een uitgebreid notenapparaat is toegankelijk via een naam- en plaatsregister. Prijs: Ä 34,95. Te koop in het museum Het Bolwerk in IJzendijke en Petra & Nellie in Oostburg.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Boeken. Bookmark de permalink.