Lezing Archeologie in W.Z.Vl. – 51

Op dinsdag 27 november om 20.00 uur in de aula van het Zwincollege in Oostburg, ingang Baljuw Veltersweg, verzorgen Henk Hendrikse en Nathalie de Visser een lezing over archeologie in West-Zeeuws-Vlaanderen.

In de bodem van Aardenburg, Oostburg, Sint Anna ter Muiden en Sluis is de laatste jaren flink geroerd, zowel door professionele- als amateurarcheologen. Dit heeft veel nieuwe informatie opgeleverd over ons verleden. Gegevens die vaak nog niet openbaar zijn. Op deze avond wordt een tipje van de sluier opgelicht.   

Henk Hendrikse, voormalig depotbeheerder van SCEZ, start met een voordracht over de Sint-Janskerk van Sluis. Deze kerk werd omstreeks 1350 gebouwd. Het was een joekel, 84 meter lang en 26 meter breed. Tijdens loodgieterswerkzaamheden aan de kerk op 16 september 1811 ontstond een brandje, dat snel om zich heen greep en de kerk in de as legde. In 1823 zijn de restanten gesloopt. Kort na de Tweede Wereldoorlog zijn de fundamenten van de kerk en diverse grafstenen blootgelegd. Door verwering raakten ze steeds verder beschadigd. Onlangs is het terrein heringericht.

De archeologe Nathalie de Visser spreekt over de recente vondsten die in de streek zijn gedaan, zoals over de ringwalburg in Oostburg, over de Mariakerk en het bijbehorende kerkhof in Sluis, enzovoorts.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Lezingen. Bookmark de permalink.