Een foto uit vervlogen dagen 

door André R. Bauwens

Op de foto met mevrouw Schijve-Risseeuw en enige leerlingen ontving ik een reactie van M. Somers. Hij meent in de uiterst rechts staande jongedame zijn moeder Loranda van den Hemel (1921-1976) te herkennen. Zij was geboren in Aardenburg, werd later onderwijzeres en huwde Marinus Somers die onder andere burgemeester van Hontenisse zou worden.A. Groosman reageerde op de foto met de neergekomen Duitse bommenwerper. Hij stuurde een uitgebreid verslag van Stichting Wings to Victory. Deze stichting heeft als doel de herinnering levend te houden aan de vele omgekomen piloten en andere bemanningsleden van vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog. Wings to Victory beheert onder meer een museum op vliegveld Midden Zeeland en een grote interactieve database over de luchtoorlog boven Zeeland.

Uit het verslag blijkt dat Duitse Heinkel-bommenwerpers zonder escorte diep in vijandig luchtruim, de driehoek Brussel-Gent-Antwerpen, missies moesten uitvoeren. Dit leidde tot zware verliezen aan Duitse zijde. Zo moest een van de Heinkel-toestellen een noodlanding maken in de Waterhoek. Na de landing probeerde de bemanning het vliegtuig verder te vernielen door onder andere gaten in de vleugels te slaan. Na enige tijd werden de Duitsers, die ook nog geprobeerd hadden het toestel in brand te steken, door Franse militairen opgehaald. Toen bleek dat een van de inzittenden zwaar gewond was. Hij werd overgebracht naar het Sint-Antonius ziekenhuis in Oostburg, waar hij de volgende dag (11 mei 1940) overleed. Op de vraag wie de drie jongens op het toestel zijn, kreeg ik geen antwoord.

18 Scan-122

19 Scan-123Ditmaal vraag ik uw aandacht voor twee foto’s uit het familiearchief van Els de Winter-Peekel. Zij schreef: “Ik veronderstel dat de foto’s uit de familie De Reij of Verdouw uit Zeeuws-Vlaanderen komen. De portretfoto lijkt me erg oud. Ik dacht eerst aan Magdalena Susanna Naeije, de moeder van Susanna Magdalena Verdouw, maar zij overleed in 1855 op 50-jarige leeftijd. Dat kan ze niet zijn, denk ik. Ook al is er niet meer te achterhalen wie de dames zijn, dan zou ik toch graag meer weten over deze foto’s. Kunt u me helpen?”

20 Scan_20180524 (2)

Van de heer Vercouteren ontving ik een foto die hoogstwaarschijnlijk dateert uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Te zien zijn enkele vakantiehuisjes in de duinen met mogelijk op de achtergrond het badhuis in Cadzand. Wie weet meer?

Naaikransje met Adriana Pieternella Leunis, 1870-1943, later echtgen. Abraham van Overbeeke

Mevrouw A. van Overbeeke stuurde een foto met de volgende toelichting: “Het gaat om een groep jonge vrouwen met een wat oudere vrouw als leidster. Ik neem aan een naaikransje waarbij in de loop van de avond ook uit de bijbel werd gelezen en gebeden. Het bijbeltje ligt op tafel. De jonge vrouw in de lichte japon is mijn grootmoeder Adriana Pieternella Leunis (1870-1943). Ze werd Jaantje genoemd. Ik schat haar leeftijd hier op ongeveer 18 of 19 jaar. Zij was de enige dochter van schipper Cornelis Leunis en Pieternella Labijt. De geboorte vond niet plaats aan boord maar in Mauritsfort. (Ik neem aan op een adres waar wel vaker schippersvrouwen verbleven in afwachting van hun bevalling).

Zij trouwde in 1894 met Abraham van Overbeeke (1866-1914), afkomstig uit Sluis (fam. Van Overbeeke-de Priester). Samen kregen ze negen kinderen, dreven twee kruidenierswinkels en woonden boven een daarvan: een grote kruidenierswinkel op de hoek Axelsestraat en de Schoolstraat: ‘Van Overbeeke-Leunis’. [in Terneuzen]

Abraham, die een bouwkundige opleiding had ontwierp en bezat ook enkele huizen links en rechts van dit pand. Tijdens haar bijna 30-jarige weduwschap bestierde Jaantje het bedrijf alleen.

Ik geef deze gegevens erbij omdat het bij de lezers misschien herinneringen oproept waardoor ook andere meisjes op de foto herkend kunnen worden.”

Uw reacties graag aan: A. Bauwens, Hanzestraat 1, 4527 GH Aardenburg, tel.: 0117 492503, e-mail: bauwensar@zeelandnet.nl. Elke bijdrage is welkom.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Oproepen, Reacties. Bookmark de permalink.