Oproepen: antwoorden en een nieuwe vraag

Naar aanleiding van de oproep in het vorige nummer van deze periodiek door de heer Schijve uit Retranchement inzake het persoonsbewijs op naam van Arend Jan van der Linde uit Zuiddorpe dat hij in bezit heeft, heeft de heer Stroo van het gemeentearchief Sluis navraag gedaan bij de gemeente Terneuzen. De naam Arend Jan van der Linde komt niet voor in de archieven van de toenmalige gemeente Zuiddorpe. Het moet dus om een vervalst persoonsbewijs gaan.
Op de vraag van de heer Praet uit Nieuwkerken-Waas antwoordde P. Lourens: “Uw vraag in Tijd|Schrift van maart 2018 heeft zeker betrekking op Sluis. Het object in kwestie wordt in Overvoorde, J.C. en E.J. Haslinghuis (red.), Voorlopige lijst der Nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst 6: de provincie Zeeland, Utrecht, 1922, 231 omschreven als “ijzeren hand met bijbehorend koperen bord betreffende een vonnis (1548).” Het bevindt zich dan in de Oudheidkamer te Sluis. Die is, met het archief van Sluis, helaas in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd, dus ik weet niet of het bord nog bestaat.

In Lauret, A.M. (red.), De geschiedenis van Sluis door P. Meesters, Sluis, 1980, komt tegenover p. 144 een afbeelding van de vuist en de voorkant van het bord voor, maar zonder datering of bronvermelding. Op p. 147 volgt het relevante vonnis tegen Jan Pauwels Cornelisse. Op p. 234 wordt verwezen naar een artikel in Bijdragen tot de oudheidkunde en geschiedenis, inzonderheid van Zeeuwsch-Vlaanderen, deel 5, p. 169-176. Misschien wordt daar nog iets gezegd over de achterkant van de plaat.”

04 20180224_210956

De nieuwe vraag is afkomstig van V. Vermeulen. Hij schrijft dat zijn opa, Ies Lamain ooit fotograaf in Middelburg, na zijn pensionering schilderde onder meer in de regio Groede/Nieuwvliet/Zuidzande. Het schilderij in bijlage zou zo’n 40 jaar geleden in deze omgeving gemaakt zijn. Wie herkent de boerderij? Eventuele reacties kunt u sturen aan v.vermeulen@zeelandnet.nl of aan A. Bauwens, Hanzestraat 1, 4527 GH Aardenburg, tel.: 0117 492503, e-mail: bauwensar@zeelandnet.nl

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Oproepen. Bookmark de permalink.