Een foto uit vervlogen dagen – 48 reactie

18Oostburg, postkantoor

door André R. Bauwens

Op de foto in het vorige nummer van Tijd|Schrift ontving ik meerdere reacties. Samen vormen ze een mooi overzicht. De heer Cornelis uit Oostburg schreef dat het een beeld is van het oude postkantoor van Oostburg. “Met directeurswoning”, aldus de heer R. van Pamelen. Het gebouw stond en staat daar waar de Brouwerijstraat overgaat in Bredestraat. Het pand werd, volgens de heer J. Bouwens, in 1891 gebouwd als huis van bewaring. Na een verbouwing werd het in 1905 in gebruik genomen als postkantoor met telefooncentrale. De telefooncentrale verhuisde in 1955 naar een pand aan de Prins Mauritsstraat.

Volgens Van Pamelen was het postkantoor aanvankelijk gevestigd in een pand aan de Langestraat, vlak achter het oude gemeentehuis dat stond op de hoek van de Markt met de Langestraat. In 1907 werd het oude gemeentehuis vervangen door nieuwbouw, hetgeen gepaard ging met uitbreiding, waardoor het postkantoor aan de Langestraat in zijn geheel is opgegaan in het nieuwe gemeentehuis.

Het postkantoor aan de Bredestraat raakte in het najaar van 1944 tijdens de bevrijding beschadigd, maar kon worden hersteld. In 1975 kreeg het pand een andere bestemming, nadat de post was verhuisd naar nieuwbouw aan de Tragelsingel. Het werd, aldus de heer Cornelis “door ons gekocht en is nu een fietswinkel.”

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Reacties. Bookmark de permalink.