Lezing over Ira Bart – 48

Lezing met Lichtbeelden over Ira Bart in Sas van Gent op 27 maart 2018 door Marja de Groote

Ria Baart werd in 1948 in Sas van Gent geboren en overleed in 1996 in Rotterdam. Haar ouders en grootouders komen allemaal uit Sas van Gent en omgeving. Ria speelde als kind op de Molenberg en rondom het Stationsplein vlakbij de Poelstraat, waar zij woonde. Zij ging naar de rooms-katholieke meisjesschool Sint-Michaël. Tot zover niets nieuws. Het is het verhaal van zoveel Sasse kinderen.

Maar Ria Baart ontwikkelde zich tot schrijver. Van jongs af aan schreef zij verhaaltjes. Ria verhuisde op haar vijftiende met haar ouders en broer naar Breda. Zij bezocht er de kweekschool (na het lyceum in Hulst) en ging lesgeven. Maar zij bleef schrijven. Haar verhalen verschenen in tijdschriften en nieuwsbladen onder het pseudoniem Ira Bart. In 1989 verscheen haar eerste bundel. Vanaf de jaren 80 trad zij veelvuldig op in Rotterdam, waar zij sinds 1970 woonde, en elders. Zij droeg voor uit eigen werk. Ria schreef ook gedichten. Een aantal verhalen spelen zich af tijdens haar jeugd. Het Sas van Gent van de jaren 50, 60 en 70 herleeft in haar verhalen Het Begin van de Jaartelling, De Grens, Als een droom en Patience.

Marja de Groote schreef een drieluik over Ira Bart (deel drie verschijnt in het maartnummer 2018 van Tijd|Schrift).

In deze lezing met lichtbeelden wordt aan de hand van foto’s, krantenknipsels, herinneringen van familieleden en mensen die haar gekend hebben, waaronder collega-dichters en -schrijvers, een levendig beeld geschetst van werk en leven van Ira Bart/Ria Baart.

Locatie: MFC ‘De Statie’ aan de Canadalaan 2E, 4551 AL Sas van Gent. Aanvang 19.30 uur.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Lezingen. Bookmark de permalink.