Een foto uit vervlogen dagen  – 46

07

Op de foto’s in het vorige nummer van Tijd|Schrift ontving ik een korte reactie van de heer W.P. Dezutter uit Brugge. “De korfbal in Aardenburg in de jaren 50-60, ja dan word ik weer wakker: Annie Cambier (Keijmel), de gebrs. Hermon, Jan De Mey, fam. Pieters. Een protestantse en doopsgezinde aangelegenheid. Nostalgie …”.

18-foto -reactie-op45-46

Op de foto ingezonden door museum De Karkasse in het decembernummer kreeg ik een reactie van de heer De Hullu. Hij schreef: “Ik ben vrij recent lid geworden van de heemkundige kring en was dan ook verrast toen ik de foto zag die ingezonden is aan het museum De Karrekasse. Ik had deze foto, nog niet zo heel lang daarvoor, gezien op een genealogie site van de familie Schippers. (www.hschippers.nl daarna klikken op “genealogie”). Bij deze foto staat het volgende onderschrift: “Boerderij van Izaak Schippers en Magdalena Jozina Provoost te Nieuwvliet omstreeks 1905. Geheel links met paard aan de hand, mijn opa, Adriaan Schippers en gezeten op het paard, mijn vader, Johannis Schippers”
Naar aanleiding van de publicatie in het bulletin heb ik contact gezocht met de eigenaar van de website om te vragen of hij misschien nog meer info had. De eigenaar, Hans Schippers, was erg enthousiast en ik heb dan ook een foto ontvangen uit een plakboek waar de namen van alle personen op genoemd staan. Daarna heb ik met mijn schoonvader (Jan Schippers) gesproken over de boerderij en de namen die bij de foto genoemd worden.”
Over de boerderij noteerde hij dat de foto genomen is aan de Zeeweg nummer 9, wat blijkt uit het onderschrift uit het plakboek waar geschreven staat: “De boerderij onder Nieuwvliet (a.d. Zee).” De boerderij staat, wanneer men vanaf Nieuwvliet komt aan de linkerkant, net vóór restaurant De Deining. De boerderij van de foto is niet meer te herkennen, omdat er het nodige gewijzigd is. Daarom heb ik wat onderzoek gedaan op internet.
Omdat Jan Schippers de positie van de boerderij kent en aangaf dat de weg toen anders liep dan tegenwoordig het geval is, was het niet zo moeilijk om een en ander terug te vinden. De kadastrale kaart van 1832 laat inderdaad zien dat de weg toen anders liep. Dit is nog duidelijker te zien op een topografische kaart uit 1916 en een luchtfoto uit 1959 (allen via de website van de provincie Zeeland te raadplegen). De boerderij is te vinden op de grens van de Clethemspolder en de ’s Gravenpolder. Officieel hoort de boerderij tegenwoordig bij Groede.
Op de kadastrale kaart van 1832 zijn de gebouwen duidelijk ingetekend en blijkt dat de foto genomen is vanaf de weg (zoals die toen liep) met de rug naar de duinen toe. Als we de gebouwen op de foto bekijken en deze vergelijken met de kadastrale kaart dan komen het aantal en de grootte aardig overeen. Wanneer de situatie van de bebouwing gewijzigd is, is lastig te zeggen. Op de topografische kaart van 1916 zijn de gebouwen anders ingetekend dan dat ze op de kaart van 1832 zijn weergegeven. Op de luchtfoto van 1959 zijn enkel nog de gebouwen te zien die er nu nog staan.
Om meer te weten over de personen op de foto nam de heer De Hullu contact op met Hans Schippers. Deze antwoordde: “Ongeveer in de jaren ‘60 heeft een nicht van me (nu al jaren overleden) zich beziggehouden met het uitzoeken van de fam. Schippers. Al haar gegevens schreef ze op in het zogenoemde “familieboek”. Daarin zat deze foto geplakt met wat onduidelijke onderschriften. Als bijlage heb ik een detail van deze foto, uit het boek bijgevoegd. Meer weet ik dus ook niet.”
Hans Schippers concludeert op basis van het genoemde familieboek dat het gaat om de boerderij van Izaak Schippers en Magdalena Jozina Provoost. Verder schat hij dat de foto ongeveer uit 1905 is, de vader van Hans zit links op het paard (Johannis Schippers) en is geboren in 1895, op de foto schat hij zijn vader een jaar of 10.
Van links naar rechts staan op de foto: Adriaan Schippers met op het paard zijn zoon Johan en ernaast zijn zoon Izaak, Jas Schijve?, Suzanna Schippers, Santje Provoost, Magdalena deleleys-Schippers (moei Lene), Cathalijntje Lauret-Schippers (moei Katlene), Elisabeth Schijve-Schippers (moei Bet), Adriaan Schijve (gehuwd met Elisabeth Schijve-Schippers) met zijn zoon Izaak Schijve op het paard.
In het boekje De hofsteden van Cadzand, Retranchement, Zuidzande, Nieuwvliet en Oostburg en hunne bewoners in vroeger en later tijd door J. de Hullu en J.A. Brakman, staat over deze boerderij vermeld:
“Den 27 April 1765 trouwde Adriana Goudvos, weduwe van Jan Cuveljé met Jacob Lako. De vrouw overleden 21 April 1791, de man hertrouwd in 1796 met Maria de Back. Lakoo overleden 24 Mei 1797, de weduwe hertrouwd 24 April 1798 met Daniel Vervate. Door het vloeien van den WuIpenpolder op 7 December 1797 is deze hofstede aanmerkelijk verkleind. In 1801 is de schuur afgebroken en overgebracht naar de hofstede, thans bewoond door Cornelis van Gilst in den Oranjepolder onder IJzendijke. In 1814 gekomen Jacob Schippers en Suzanna Leijsenaar. De man overleden 28 December 1832, de weduwe 15 Oct. 1860. In 1861gekomen haar zoon Izaak Schippers en Magdalena Jozina Provoost.

Toen is de hofstede gescheiden en in de nabijheid een hofsteedje gebouwd voor Abraham Schippers, broeder van Izaak Schippers voornoemd, en Maria de Hullu, welk hofsteedje na het overlijden van Abraham Schippers is verkocht en vervolgens gesloopt. Magdalena Jozina Provoost overleden 24 Oct. 1892. In 1898 gebleven haar dochter Elizabeth Schippers en Adriaan Schijve. Dezen vertrokken in 1905 en opgevolgd door den broeder van de vrouw Jacobus Schippers en Magdalena Colijn. De vrouw overleden 26 Febr. 1926. In 1929 gebleven de zoon Jacobus Schippers en Anna Tannetje Brevet.”

Uit bovenstaande tekst blijkt dat Elizabeth Schippers en Adriaan Schijve in 1905 van de boerderij gegaan zijn en opgevolgd werden door de broer van de vrouw (Jacobus Schippers). Als de schatting van Hans Schippers klopt dat de foto van circa 1905 zou zijn dan is de foto waarschijnlijk gemaakt ter gelegenheid van de overdracht.

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Oproepen, Reacties. Bookmark de permalink.